keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Myssy ja pipo

Uutta on valmistunut, mutta ei ole vielä päässyt kuvattavaksi. Siispä tässä viime syksyltä myssy ja pipo.


Pitsibaretti

Valmistunut: 14.10.2011
Malli: Sirdar
Saatavissa: Suuri käsityölehti 9/2008, malli 15
Lanka: Teetee Alpakka, väri 202 beige
Menekki: 43 g
Puikot: 3 ja 2,5 mm

Tästä langasta koetin neuloa mekkoa, mutta mekko liian suureksi ja käsialaltaan rotansyömäksi osoittauduttuaan koki purkutuomion. Tämä myssy sai olla kyseisten lankojen ensimmäinen muuttunut käyttökohde. Näin kevään lähestyessä myssy pääsee kohta taas käyttöön.


Pipo

Valmistunut: 25.10.2011
 Malli: Rambler, Sublime
Saatavissa: Moda 1/2007, malli 19
Lanka: Sublime Cashmere merino silk aran, väri 56
Menekki: 60 g
Puikot: 4 ja 5 mm

 Tästä langasta syntyi pehmeä ja kutittamaton peruspipo sopivan tylsässä värissä.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Piristävää postia

Tänään päivää piristi postilaatikkoon saapuneet odottamani Designer Knitting -lehdet. Olin viime vuonna nähnyt Vogue Knitting -lehden nettisivuilla pari ohjetta, jotka kolahtivat. Noita ohjeita ei ollut saatavilla sähköisessä muodossa, joten tilasin nyt kaksi lehden numeroa, joista nuo ohjeet löytyvät.


Viime vuonna etsiessäni omistamalleni Mirasol Sawya-langalle mallia, tuli Ravelryssä vastaan tulkinta Spring/Summer 2011 -lehdessä ilmestyneestä puserosta. Tämä pääsee puikoille kesän tultua lähemmäs.

Numerossa Holiday 2011 on ihana hattu, jonka haluan neuloa itselleni. Kuvassa se näyttää kauniilta, mutta en vielä tiedä käykö se minun päähäni ja ei ihan noin eleganttiin tyyliini. Hattua en tarvitse enää täksi talveksi, mutta sitä varten on jo lanka valmiina.


Tarjouksesta alle puoleen hintaan löysin Araucania Azapaa (tämän langan myötä minusta tuli kolmannen Araucania-langan iloinen omistaja, ensimmäiset semisolidit käsinvärjätyt lankani). Alpakkaa, merinoa, silkkiä ja donegalia. Kuvassa ei voi välittää langan uskomatonta pehmeyttä! Poistossa värivalikoima oli hyvin rajoitettu, makuuni väri saisi olla hatussa tummempi, mutta ainakin vyyhdillä tämä väri näyttää nätiltä. Myöhemmin näkee sitten sopiiko tämän mallinen ja värinen hattu päähäni.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Trikoomekko ja kellohame

Lisää ompeluksia viime vuoden loppukesältä.


Trikoomekko, malli Suuresta käsityölehdestä 1/2011, malli 14. Miksi minusta itse tehdyt trikoomekot tuntuvat yöpaidoilta, vaikka ne eivät ainakaan kuvissa niin pahalle näytä? Ei ole kovin itsevarma olo mekossa, kun miettii ajattelevatkohan muutkin minun lähteneen ulos yöasussa.


Kellohame viskoosikankaasta, malli mukailtu Suuresta käsityölehdestä 8/2007, malli 7. Tästä hameesta tykkään. Pyöräillessä vaan leveän helman joutuu kokoamaan kasaan vaikka pyykkipojalla, ettei sotkeudu tai juutu takapyörän vanteen ja jarrupalan väliin, kokemusta on. Ehkä "dress guard" auttaisi ainakin tuohon takertumisongelmaan ja ehkä myös tahraantumiseen. Simelillä on kauniita virkattuja, mutta vain mummopyöriin sopivia malleja. Osaisikohan ja jaksaisikohan sitä itse "dress guardin" askarrella. Sellainen tosin saattaisi näyttää hölmöltä pyörässäni, mummopyörät ovat silmääni paljon kauniimpia.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Puuvillainen pitsikaitalejakku

Viime kesältä puuvillaista neulottua. Malli ei jälkikäteen sitten oikein miellyttänytkään. Pitsikaitale olisi myös pitänyt koettaa pingoittaa paremmin, kuvassa rullautuu. Viime kesänä jakkua ei enää oikeastaan kerennyt käyttää, pitää koettaa vielä ensi kesänä tai muuten jakku vaihtaa omistajaa.


Pitsikaitalejakku

Valmistunut: 5.8.2011
 Malli: Niina Kaakkurivaara, Teetee
Lanka: Novita Luxus Cotton, väri 605 beige
Menekki: 7,5 kerää, 350 g
Puikot: 3 mm, virkkuukoukku 3

En punninnut täysiä keriä ennen neulomista, mutta valmiin jakun punnittuani voin ilmeisesti todeta ainakin osan keristä olleen hieman vajaita.

Ompelin kirpputorilta ostamastani kankaasta Suuren käsityölehden 2/2008 ohjeella tulppaanihameen (malli 2). Koko jälleen valitettavasti hieman liian suuri, hame ei pysy niin korkealla vyötäröllä kuin sen on tarkoitettu pysyvän ja näin ollen helmakin loppuu väärään paikkaan. Kangaskin näyttää olevan ruttaantuvaa laatua. Noita puutteita lukuunottamatta olisi kyllä nätti hame.


keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Palmikkomekko

Neulojalle on tuttu ongelma, että joskus valmis työ on liian iso tai pieni. Neulomilleni liian isoille vaatteille löytyy yleensä käyttäjä. Liian pieniä neuleita en kuitenkaan jätä pyörimään, sillä niille ei ole lähipiirissä sopivaa lahjoituskohdetta.

Tähän mennessä neulomistani töistä kaksi ovat olleet liian isoja, yksi neulemekko siinä määrin että purin sen neulottuani helmasta yli kädentien ja jätin langat odottamaan muuta projektia. Liian pienet neuleet pääsivät tasoihin, sillä niitäkin on nyt kaksi. Toisen neuloin vuodenvaihteessa valmiiksi vain todetakseni että kyllä se on liian pieni, purkua jäi odottamaan. Viime kuussa aloitin paksusta langasta hihatonta mekkoa. Yliarvioin ohjeen väljyyden ja turhaan pienensin kokoa. Neuleet ja etenkin joustinneule venyy eli mahtuu päälle silloinkin kun on liian pieni eikä näytä hyvältä. Neuloin mekon lähes valmiiksi ennen kuin laitoin peruutusvaihteen päälle ja otin uusinnan.


Palmikkomekko

Valmistunut: 6.3.2012
Malli: Jenni Alava, Moda 6/2011, malli 4
Lanka: Drops Eskimo, väri 10 viininpunainen
Menekki: 12,5 kerää, 575 g
Puikot: 7 mm ja virkkuukoukku 8 mm

Neuloin mekon ylhäältä alaspäin, sillä halusin olla varma sopivasta pituudesta. Sen vuoksi liian pientä mekkoa ei myöskään tarvinnut purkaa alkutekijöihinsä, vain kainaloon saakka. Kavennukset ja lisäykset tein vähän oman pään mukaan. Langaksi valitsin hinnan perusteella Eskimon ja se yksisäikeisenä lankana kestää sen minkä kestää. Ei mekkoa tule kuitenkaan yhtä usein käytettyä kuin neuletakkia tai -puseroa, varsinkaan nyt kun koko lopputalveen ei ole luentoja, vaan joudun käyttämään työvaatteita.

Langan menekki nyt jälkikäteen ihmetyttää. Punnitsin aloittaessa yhden täyden kerän ja se oli kyllä oikean painoinen. Käytin 12,5 kerää ja silti mekko painaa vain 575 grammaa ja jämälanka 25 grammaa. Mihin katosi 50 grammaa? En käsitä.

Tämä väri oli kovin hankala saada toistumaan valokuvassa oikein, yritin saada väriä muistuttamaan todellisuutta. Väri ei ole siis sellainen punertava viininpunainen, vaan hieman violetihtava etenkin varjossa, auringossa punertavampi.

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Valinnan vaikeus

Olen aloittamassa dk-vahvuisesta käsinvärjätystä langasta hartiahuivia. Ongelmana vaan on, että minulla on kaksi vaihtoehtoa enkä millään osaa päättää kumman teen. En ole tekemässä molempia huiveja, koska en kahta isohkoa hartiahuivia koe nyt tarvitsevani, joten päätös pitää saada syntymään. Vaihtoehtoina ovat Peasant shawl ja Mara, toinen on kaunis ja toinen yksinkertaisen kaunis, molemmissa ainaoikein-pinta. Lanka on hillittyä vaaleanruskeaa. Voi jahkaaja, kun pitäisi osata päättää.

Huiveista puheen ollen, LazyKaty-huivin jälkeen mietin, että voisin käyttää Delightin tai Regia hand-dye effectin jämät pienen Daybreak-huivin tai Andrea's shawlin raidoitukseen, mutta harmikseni molemmat mallit ovat maksullisia. Pitää jättää se huivi jonnekin harkinnan sopukoihin ja jämälangat hautumaan.

Tästä uuden suunnittelusta voi päätellä, että jotain on saatu valmiiksi. Siitä kuvia sitten, kun niitä ensin saan otettua.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Ja keskellä virtaa joki

Lyhykäisen neulomishistoriani aikana minulla on ollut kesken yleensä vain yksi tai joskus kaksi työtä. Joskus aloittaminen on hankalaa kun pitää tutustua ohjeeseen, neuloa mallitilkku ja tehdä ohjeeseen halutut muutokset. Pitsipolvisukkien jälkeen puikoille lähtikin sitten peräkkäin useampi työ. On varsinainen työn alla oleva neule sekä sivuprojekti, jota voi neuloa kun varsinaista työtä ei voi tai ei huvita neuloa. Lisäksi kesken oli myös pikkuprojekti, joka valmistui nopsasti muiden töiden ohitse. En kuitenkaan kerää suurta määrää keskeneräisiä neuleita, koska se ei sovi luonteelleni. Tämä kokeilu ei ole vielä kovin pitkäikäinen, mutta tällä hetkellä toimii. Töiden valmistumisaika hieman pitenee, mutta ainakin neulomista on koko ajan, kun työn valmistuessa ei synny taukoa uutta projektia suunnitellessa.

Tänään valmistui yksi pikkuprojekti. Etenkin tietokoneella istuessa kädet tuppaavat välillä palelemaan ja neuloin kämmekkäät kotikäyttöön. Voisinhan toki vastaavasti vähentää tietokoneella roikkumista ja pitää kädet lämpiminä neulomalla.


Kämmekkäät (ravelry)

Valmistunut: 2.3.2012
Malli: Nalu mitts, Leila Raabe
Lanka: Debbie Bliss Rialto, väri lohenpunainen 26
Menekki: 40 g
Puikot: 3,5 mm

Neuloin kämmekkäät ohjetta pienempinä, loin 40 silmukkaa. Tein niistä saman pituiset kuin ohjeessa, mutta sijoitin peukalon puoli mallikertaa alemmaksi, koska en tarvitse sisäkäytössä pitkää rannetta ja halusin sormia enemmän peittoon.

Kämmekkäisiin valitsin värin, jota en isompana vaatteena päälle laittaisi, mutta jolla voi söpöillä kotona. Lohenpunainen näytti niin houkuttelevalta kerällä, sarjassamme hieman oranssiin taittava vaaleanpunainen. Nalu esittää ilmeisesti aaltoja, mutta minulle kuviosta tuli mieleen joki, jonka toisella rannalla on kivikkoa ja toisella sileämmällä rannalla ehkä ruohikkoa.